כשניגשים להקים עסק חדש, אחד מהדברים שכדאי לתכנן מראש, הן מבחינה תקציבית והן מבחינת ההיערכות הנדרשת, הוא נושא תשתית המחשוב הנדרשת כדי לתמוך בפעולתו של העסק.
בעל העסק הוא, מן הסתם, מומחה בתחום הספיציפי של העסק אותו הוא מקים, אך לא בהכרח הוא, או מישהו אחר בצוות ההקמה, מומחים במחשוב. חברות שונות מספקות שירותי מכשור ומחשוב לעסקים חדשים, ומסייעות לבעל העסק, להגדיר את תשתית המחשוב והמכשור הנדרשת בכדי לענות בצורה הטובה ביותר על צרכיו העסקיים.
תשתית המחשוב והמכשור עבור עסק, כוללת גם חומרה וגם תוכנה. כבעל עסק, לפני שאתה ניגש לפרוייקט הכולל תכנון, רכישה, הקמה ומתן תמיכה שוטפת של תשתית כזו, או פונה לחברה שתסייע לך בפרוייקט זה, כדאי שתענה לעצמך על כמה שאלות, שיעזרו לך בהגדרת והבנת הצרכים.
הבנת הצרכים בהקמת עסק חדש
- תקציב – מהו התקציב העומד לרשות העסק לצורך הקמת תשתית המכשור והמחשוב? ניתן להקים תשתיות בטווחי מחיר שונים וכדאי להתייעץ עם איש מקצוע, שיוכל לסייע למקסם את יחס עלות התועלת מן המכשור ושירותי המחשוב שיירכשו. למשל, ניתן להקטין עלויות על ידי שימוש במחשוב ענן, במקום להשתמש בשרתים מקומיים.
- צרכים עסקיים – כמה שאלות לדוגמא:
- מהם התהליכים העסקיים שיש לתמוך בהם באמצעות מערכות המחשוב? לדוגמא: הפקת חשבוניות ללקוחות, מתן אפשרות ללקוחות להזמין מוצרים דרך אתר החברה, ועוד.
- כמה משתמשים צפויים להיות למערכות המחשוב בעסק עצמו? מערכות מחשב רבות מאפשרות פתרונות מחשוב לעסקים קטנים במחירים נמוכים יחסית. אך ככל שגדל מספר העובדים בעסק, כך גם עשויות לגדול עלויות השימוש במערכות המחשוב
- אלו פעולות רוצים לאפשר ללקוחות לבצע באמצעות מערכות המחשב של העסק? כדאי להבין את סוג הפעולות, וכן לגבש הערכה לגבי מספר צפוי של לקוחות ומיקומם (בארץ, בחו"ל), בכדי להבין מהי החומרה הנדרשת כדי לתמוך בפעולות אלו
- הערכות להתמודדות עם תקלות מסוגים שונים – כדאי להתייחס לנושאים שונים, הכוללים: מערכות הגנה מפני וירוסים והתקפות סייבר, מערכות לגיבויים מקומיים ובענן, מכשירי אל פסק שישמרו על הציוד ועל המשכיות פעילות החברה בזמן הפסקות חשמל, ועוד. עבור כל סוג של תקלה אפשרית, יש להגדיר את רמת התמיכה הנדרשת. למשל: האם העסק יכול להרשות לעצמו שמערכות המחשוב שלו לא יהיו זמינות למשך פרק זמן של שעה / שלוש שעות / יום וכו'? ניתן למצוא פתרונות לכל רמות התמיכה הנדרשות וכמובן, העלות היא בהתאם.
- שירותי תחזוקה שוטפת – מי יהיה אחראי על תחזוקת מחשבי החברה (בין אם מדובר במחשבים פיזיים או במחשבים בענן), על ניהול הרשתות, ובאופן כללי על טיפול בתקלות? אם יש אדם בעסק, שיש לו את הידע ויכול להיות זמין לסייע בכך מקומית, הדבר יכול, כמובן, להוריד עלויות. אך לעיתים יש צורך לרכוש את השירות הזה מבחוץ. רמות שירות שונות יגררו, כמובן, רמות שונות של עלויות שוטפות.